Tasarımın Oluşum Süreci Üzerine Kısa Bir Anlatım
Çağımızın vazgeçilmezleri olan teknoloji kaynaklarını kullanarak 3 boyutlu tasarım ile elde ettiğimiz görüntünün bize ve kullanıcıya vermiş olduğu haz kesinlikle tartışılmaz. Hatta uzun zamandır sanal gerçeklikle birleşti. Sizin yarattığınız bir ortamda kullanıcılar önceden geleceği görebiliyor. Bu muhteşem.
Ancak bu teknoloji faydasından önce dikkat
etmemiz gereken önemli bir süreç var.
‘’Tasarlıyorum Öyleyse varım.’’ Kime göre ? Neye göre?
Şimdi sizlere tasarımın oluşum sürecine dair birkaç ipucu vermek istiyorum.
Önce gereksinimi bulun, gereksinim ihtiyaç sahiplerinin farkında olarak ya da olmadan talep ettikleridir. Bazen bunun için sizde öngörü yapabilirsiniz, en değerlisi budur.
Bulduğunuz gereksinim sonucu,
mutlak bir fayda sağlamalıdır. Şimdi bütün kurguyu buna göre yapacağız.
Bu işi örnekleyelim;
Tüketicilerin kullandıkları tv ekranları için bir ünite ihtiyacı olduğunu varsayalım.
Şöyle başlayın,
İlk adım; Kullanıcıları tanımak.
Tasarlayacağınız üniteyi kimler kullanacak? Ya da şöyle diyelim, tasarımın
hedef kitlesinin seçimi ya da sizden tv ünitesi talep eden kullanıcının
beklentileri neler?
Bu ürün çok geniş bir kullanıcı kitlesine sahip. İşiniz biraz zor. Bütün bu kullanıcı kitlesinin bu konuyla ilgili alışkanlıklarını ve mekanlarda onların konforu için gerekli olan ergonomik özellikleri belirleyip harmanlamanız gerekli. Bütün bu bilgileri tasarımı oluştururken birçok noktasında kullanacaksınız. Bu aşama önemli çünkü tasarıma vereceğiniz kimlik tüketici segmentine göre fiziksel olarak farklılık gösterecektir. Örneğin, orta ve alt segment tüketici gruplarında ürün saklama vb. + fonksiyonlara sahip olması tasarıma pozitif bir fayda katacaktır. Bunu mutlaka değerlendirin.
İkinci adım; Biraz bu konuda yapılmış örneklere bakın, insanların tercihlerini göz önünde bulundurun.
Üçüncü adım; Bu aşamada tv ekranlarını tanımamız gerekli; ünite üzerine konumlandıracağımız ekranların ölçüsel ve hacimsel olarak min. Ve maksimumlarına hakim olmamız çok önemli. Bütün bu bilgiler tasarlayacağımız tv ünitesinin dengeli ve ergonomik olması konusunda bize yardımcı olacak. Bu verilerden ilk başta bahsetmemin sebebi şudur, siz ne kadar da estetik görünen bir ürün tasarlasanız da, dengeden mahrum ise her şeyi çöpe atarsınız ve başa dönersiniz.
Dördüncü adım; Şimdi en zevkli anlar başlıyor. Edindiğimiz bilgilere göre kalemin kağıtta yaptığı dansı izleyelim. Bir şeyler çıktı mı? Belki biraz karamsar ya da çok silik. Önemli değil güzel bir müzik çalmaya başlasın ve siz devam edin. Şimdi çizgiler biraz daha belli olmaya başladı işte.
Kalemi bırakın, sayfayı elinize alın ve çizdiğinize bir bakın. Siyah ve beyaz tonlar dan başka bir şey yok. Ancak bir biçim var ortada. Şimdi biraz geriyi düşünün ,ekran ölçülerini ve olması gereken dengeyi hatırlayın. Tasarımınıza orantı verin, kullanılacağı mekanlara uygun bir ölçü planlayın. Bunu yaparken onu sağlam ve estetik kılacak olan gövde materyallerini seçin. Evet tasarım biraz daha rayına girdi şimdi. Artık ona renk vermenin zamanı geldi. Bu konu çok geniş aslında. Onu ilk algılatacak özellik olduğu için çok önemli. Dikkate alınması gereken çok unsur var; güncel trendler; kültürel yapı, çevreye uyum, kontrast, protest vb. birçok olguya göre tasarıma renk, belki doku ve desen katmalıyız.
Şimdi önemli bir dip not:
Bu tasarımı yaparken eş zamanlı düşünmemiz
gereken şey elbette üretim kolaylığı olmalıdır. Bunu sağlayacak temel, detayların
basit çözülmesi ile oluşturulur. Ayrıca bu durum materyal seçimi ile doğru
orantılıdır. Tasarım aşamasının en önemli argümanlarının başında malzeme
bilgisi ve kullanım alanları gelir. Geçmişe dönük ve güncel materyalleri
öğrenmemiz ve onlara dokunmamız çok önemli.
Hangi
segmente tasarım yaparsanız yapın, doğaya saygılı olacak şekilde düşünün.
Üretim materyallerinizi ve biçimlerinizi buna göre seçin. Bu hem size hem de
insanlığa zaman ve fayda kazandıracaktır.
Mehmet Savaş 2018
